sábado, 28 de julio de 2007

El toro, propietat de l’empresa espanyola Osborne, pot tornar a “lluir” al Bruc gràcies a la reparació que n’ha fet l’empresa
El toro torna al Bruc
! ! ! ( 3 vots )
Processant ...27.07.2007 ! 12.21h


Toro del bruc pintat com una vaca Vergonyós. Als Països Catalans la figura del toro no és un simple element publicitari, sinó un element provocador que simbolitza la cultura espanyola. Reiterades vegades, grups de la nostra societat se n'han cansat i han volgut retirar les estàtues publicitàries utilitzant els seus propis mètodes. Així succeí amb el toro del Bruc que fou tirat a terra al juny del 2003. Ara l'empresa l'ha tornat a col•locar.

El toro del Bruc torna a estar ben dret. L'empresa Osborne n'ha reparat els desperfectes que havia patit l'estàtua-anunci.

De fet, el toro ha estat objecte de diversos "sabotatges" que l’han portat a decorar-lo a l’estil d’una vaca, a aparèixer pintat amb les quatre barres, i fins i tot una campanya que en demanava la seva substitució. El toro va ser tirat a terra en una primera ocasió, coincidint amb el 12 d’octubre de l’any 2002. Des d’un primer moment l’empresa ja va mostrar la seva voluntat de refer-lo. Tot i així poc després el toro va tornar a anar per terra el juny del 2003, aquest cop de manera definitiva.

La polèmica pel toro també va tenir una vessant jurídica, ja que la llei espanyola de carreteres de l’any 1988 i el reglament de carreteres del 94 prohibien la presència de qualsevol element publicitari. Aleshores s’inicià una vergonyosa campanya per “indultar” el toro arreu de l’Estat espanyol, ja que s’argumentava que formava part del “paisatge espanyol”. Finalment el Tribunal Suprem espanyol els donà la raó.

El del Bruc és un dels darrers toros que queden en territori català, a més dels de l’Aldea, que també fou decapitat, el de Mallorca (que també fou tirat a terra), i d’altres repartits en diversos indrets del País Valencià.

Aquí podeu llegir-ne un text que resumeix la història del toro del bruc

No hay comentarios: